Omdat het inmiddels een nationale sport lijkt te zijn geworden om er iets van te vinden, had ik mijzelf voorgenomen niet deel te nemen aan de zinloze discussie over het wel of niet gediscrimineerd worden van de pieten die onze goed heiligman in zijn moeilijkste periode van het jaar, het St. Nicolaasfeest, terzijde staan en hem, de sint dus, op alle mogelijke manieren helpen het feest tot een echt feest te maken. Ik zag zelfs een panel bij meester presentator Matthijs van Nieuwkerk, bestaande uit een drietal gasten met de grote stalspreekmeester met een professoraat  ‘het slap uit de nek lullen’, Jan Mulder, die, in navolging van zeer veel andere papagaaien, de wijze woorden tot het volk heeft gericht; ‘ de zwarte Piet moet ook een Goudse stroopwafel Piet kunnen zijn’, zelfs een Goudse kaaspiet wordt niet meer belachelijk gevonden.  We moeten tenslotte rekening houden met een grote minderheid in dit land die, onder aanvoering van een volslagen idioot, die  godbetert, ook nog de gelegenheid krijgt om in het programma van Jeroen Pauw  zijn onnozele ideeën uit te dragen, ook van mijn belastingcenten!

Met veel belangstelling zal ik de komende weken deze discussie volgen, want ik ben wel zeer benieuwd wie uiteindelijk de zwarte piet toegeschoven zal krijgen. Ik vraag mij ook nog af hoe het in de discussie verder zal gaan met betrekking tot een vergelijkend onderwerp; het zwarte schaap van de familie. Ook bij dit onderwerp zal er ongetwijfeld iemand opstaan die zal vinden dat ook dit discriminerend is voor alle zwarte schapen. Ik zie het al voor me, vanaf volgend jaar zal er ook een Gouds kaasschaap en een Goudse stroopwafelschaap in de weide te vinden zijn, wat onmiddellijk zal lijden tot een oproep van de witte schapen om vooral normaal te gaan doen.

Ik zou bijna durven zeggen dat het wel een beetje op de politiek gaat lijken, veel gedoe op niets af. Laten we maar weer gewoon doen, de tradities in ere herstellen en na de Sinterklaasviering weer lekker verder slapen. Heb ik er toch weer wat van gevonden!

Dick kuin