Het gaat niet goed met de bestuivers in Nederland: honingbijen, wilde bijen, zweefvliegen, hommels en andere insecten. Daarom heeft AB zich in 2019 aangesloten bij het initiatief van de Nationale Zaaidag, die voor het eerst in 2018 is georganiseerd. Honderden mensen hebben die dag speciale bloemmixen op allerlei plaatsen in Nederland uitgezaaid om voldoende bestuiver-vriendelijke bloemen te hebben.

Voor 2019 hebben De Pollinators – de groep die de Nationale Zaaidag organiseert – het nog groter aangepakt dan in 2018. Op 500 adressen in Nederland konden de eerste 25 gegadigden gratis een speciale mix halen om op 22 april – tweede Paasdag én Nationale Zaaidag – hun eigen kleine paradijsje voor de bedreigde bestuivers te creëren. Zo’n zaad-adres wordt een Voedselbank-voor-Bijen genoemd. Op deze wijze werden 12.500 pakketjes met in totaal miljoenen zaden over Nederland verspreid. Toen de leden van Aalsmeerse Belangen mee wilden doen bleek in Aalsmeer geen officiële Voedselbank-voor-Bijen te zijn. Daarom had AB besloten zelf een bijenvriendelijke zadenmix aan te schaffen en zo een officieuze voedselbank-voor-bijen te organiseren.

AB had voor zo’n 100 ‘zelfzaaiers’ een speciale bloemenmix ingekocht die op 17 april op het Molenplein tussen 13:00 en 15:00 gratis kon worden afgehaald. Dit bleek een kleine inschattingsfout te zijn. Ruim voor drie uur hadden alle zakjes al hun weg naar een enthousiaste zaaiers. De oproep aan deze ‘zaadverspreiders’ om niet alleen aan hun eigen tuin, maar met name aan het openbaar groen te denken, was niet meer dan een kleine knipoog naar het groen- en bermenbeleid van de gemeente Aalsmeer.