Deze week is een relatief rustige week geweest. Geen fractievergaderingen en geen beraad of raad. Toch (misschien wel helaas) is het geen tijd om op de lauweren te rusten. Op donderdag 3 maart werd in de raadskelder van het gemeentehuis een IO gehouden. De afkorting IO staat voor Informatief Overleg. Een IO is tot tegenstelling van een BIO (Besloten Informatief Overleg) openbaar en iedereen is daarbij welkom. Kijk daar houd ik nu van. Gewoon iedereen is welkom. Niet dat er dan veel mensen op af komen. Afgelopen donderdag zaten er toch gauw.. (ja nu moet ik toch een schatting maken)… zes geïnteresseerden in de zaal. En dat ligt niet direct aan de onderwerpen op de agenda. Zes is denk ik het gemiddeld aantal bezoekers op zo’n avond. En toch houd ik ervan dat iedereen welkom is.

Een BIO is alleen voor raadsleden en fractieassistenten en is strikt vertrouwelijk. Zelfs de onderwerpen die dan op de agenda staan zijn geheim! Je wordt nog nét niet aan de deur gefouilleerd, en ik vermoed dat er vast al eens iemand in het gemeentehuis overwogen heeft om bio-metrische toegangscontrole in te stellen. En waarom? Geen idee! Van negen van de tien stukken die door de gemeentelijke veiligheidsdiensten als vertrouwelijk worden bestempeld en dien ten gevolge pas na de schemering door een gemaskerd persoon (man of vrouw?) bij mij thuis wordt bezorgd, ontgaat mij het vertrouwelijke karakter. En dan de discussies in het beraad. Soms wordt een onderwerp omringd met zoveel vertrouwelijke stukken dat ik mij afvraag waarom het überhaupt naar het beraad komt. Je mag er geen vragen over stellen (ja…. Schriftelijk), je mag de stukken en de antwoorden op de vragen niet in het beraad gebruiken, enzovoorts.  Ik geef toe dat het best spannend is, al dat MI6 gedoe, dat het in het kader van de gemeentelijke veiligheid……….Laat maar.

Nee.. Gelukkig was afgelopen donderdag sprake van een IO. Iedereen mocht er bij zijn. Jammer dat ik u daar niet heb ontmoet.

Jop
Fractie assistent.