Maandag

De dag begon rustig. Ik heb eerst lekker uitgeslapen en daarna mijn hondje Joepie uitgelaten.

Hiervoor neem ik altijd ruim de tijd en het kan soms wel een uurtje duren. Niet dat Joepie aan zo een lange tijd behoefte heeft maar meestal loopt het uit omdat je vaak op straat wordt aangesproken over de ontwikkelingen in de gemeente. Deze keer niet en het dat zal wel komen door het koude weer.

Vandaag is het voor mij toch een trieste dag. Ik ben veel in Suriname geweest en logeerde dan een paar weken bij een indianenfamilie in het tropisch- regenwoud. Je bouwt dan een vriendschap op en gaat van die mensen houden. Een paar weken geleden kreeg ik het bericht dat daar een goede vriendin van mij ongeneselijk ziek was geworden en niet zo lang meer te leven had. De wereld staat dan even stil, zeker omdat ik dit ook een paar jaar geleden met mijn vrouw Thea heb mee gemaakt. Ik was graag bij haar en de familie, wat hebben wij veel gelachen en genoot van de flora en fauna van het regenwoud. Zij wordt vandaag in Paramaribo gecremeerd, ik heb nog overwogen om naar de crematie te gaan. Door allerlei poespas rondom een visum, een ticket, en korte tijdbestek heb ik er maar vanaf gezien. Ik zal vandaag op mijn eigen manier met mijn gedachte bij de crematie zijn.

Om 20.00 uur  ben ik naar de Oude Veiling gegaan om het politieke café van  de CDA–jongeren  bij te wonen. Het was niet echt verhelderend en nieuw beleid heb ik niet kunnen ontdekken. Het is wel jammer dat er nauwelijks jongeren waren maar wel veel grijs waar ik ook bij hoort, maar het initiatief is zeker een compliment waard. Het wordt er niet gemakkelijker op om op 2 maart een partij bij de Provinciale Staten te kiezen.

Dinsdag

Deze dag begon zoals gewoonlijk met Joepie uitlaten.

Daarna heb ik het nieuws gevolgd. De ontwikkelingen in Libië zijn zorgwekkend. Je vraag je af hoe je nou van je land houden door het zelf te bombarderen. Een van de zorgen zal zijn wat voor samenleving er terug zal komen. Deze mensen hebben nooit echte democratie meegemaakt en wat verwachten zij er van.

Om 22.00 uur heb ik met Gertjan een versnapering in de oude veiling gedronken en wij hebben een flinke boom opgezet. Waar ging dat over? Zeker niet over klaverjassen of een leuke vakantie, maar u raad het al het ging over politiek. Het leuke hiervan is dat de voor en tegenstellingen zichtbaar worden zonder echt boos te worden of afspraken te maken.

Woensdag

Die begon ook zoals voorheen maar ik voelde mij verre van fit. Gelukkig had Joepie dit door en nam genoegen met een klein rondje dorp. Het wereldnieuws was somber en de hoofdpunten blijven de aardbeving in Nieuw Zeeland, en de ontwikkelingen in het midden oosten.

Het was buiten koud en ik heb mijn appartement maar eens doorgewerkt. Daarna heb ik 20 overhemden gestreken en toen had ik het wel gehad. Bij Appie Hein hoorde ik van een paar mensen dat er AB posters op de provinciale verkiezingsborden zijn geplakt met de tekst dat AB nu niet meedoet. Zij konden het wel waarderen en moesten er wel om lachen met de opmerking “echt AB hoor”. Welke echte AB-ers zullen dat gedaan hebben?

Donderdag

Nog niet fit en alle reden om het rustig aan te doen. Deze blog zal weinig over politiek gaan. Wij hebben een weekje voorjaarsvakantie en dan komt er weinig nieuws binnen. De week lijkt dan saai te worden maar gelukkig heb ik ook andere interesses. Politiek mag niet je hele leven beheersen en je moet ook oog blijven houden van de dingen om je heen.  Ik heb in de avond voetbal gekeken en het resultaat was dat AJAX, PSV en Twente doorgaan naar de volgende ronden. O ja de dag begon met Joepie uit te laten.

Vrijdag

De dag begon met een telefoontje van een verontrustend bestuurslid van een sportvereniging over de bezuinigingen die zijn club ook zal raken. Dit was overigens niet het eerste gesprek van de week over bezuinigingen. Regelmatig wordt ik aangesproken (en zo hoort het ook) over deze maatregel. Het houdt de mensen behoorlijk bezig. Of het nu over een rollator of een subsidie van hun club gaat het raakt de mensen. Veelal hoor je dan, maar Joop hoe dan verder als wij moeten inleveren? Aan de ene kant leef je met de mensen mee maar aan de andere kant stel ik mij de vraag hoe afhankelijk hebben wij ons van gemaakt van subsidies en dergelijke ondersteuningen. Zonder nu al stellingen in te nemen denk ik dat de toekomstige ontwikkelingen steeds meer naar zelfredzaamheid gaat en waar zo nodig ondersteuning wordt gegeven. Je ziet het nu al. Er worden steeds meer levensloopbestendige woningen gebouwd met als doel langer zelfstandig wonen. Nu is het zo dat de mensen naar de zorg toe gaan maar het beleid ontwikkeld steeds meer dat de zorg naar de mensen toe komen. Dit betekent een heel ander manier van denken en een heel andere zorgstelsel. De supermarkt en straatgesprekken zijn erg zinvol al heb ik ook niet altijd de oplossing.

Elke vrijdagmiddag ga ik een uurtje vrijwilligerswerk doen in het Kloosterhof. Er wordt dan fanatiek gesjoeld omdat dit in competitieverband wordt gehouden. Honderd twintig punten per beurt is dan niet zeldzaam maar de lol des te groter. Je hoort dan veel oude verhalen van vroeger. Ik moet dan veelal denken aan het liedje van Wim Sonneveld over het dorp met al zijn eenvoud en tevredenheid. Joepie niet uitgelaten? Uiteraard.

Zaterdag

Tja, dat is een dag voor mijzelf. Na het uitlaten van Joepie ga ik mijn studiespullen pakken voor studie die ik volg aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het is een HOVO opleiding die bestemd is voor mensen met de leeftijd van 50 jaar en ouder. Met nog 50 andere studiegenoten studeer ik de geschiedenis van de filosofie. Dit is wel zwaar maar ongelofelijk interessant en je zie dan ook dat de wereld altijd aan veranderingen onderhevig is geweest. Alle mogelijke denkwijzen en samenlevingen passeren dan de revue.

Ik kan het iedereen aanbevelen om een dergelijke opleiding c.q. cursus te gaan volgen.

Daarna heb ik met Renske Kruisman in de korenmolen de Leeuw als vrijwilliger de winkel gedraaid.

Je verkoop dan ongeveer 20 soorten meel die voornamelijk is gemalen in de molen. Dit spreekt de mensen aan die zelf een brood willen bakken en dan met echte ambachtelijk meel. Er is nog veel meer te koop in de winkel zoals vele soorten cake, gist, bakkerszout, zaden en pitten, te veel om op te noemen. Ook is de molen te bezichtigen voor een klein bedrag van € 1.20. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis.

Zondag

Zo de weekblog zit er bijna op.

Voor veel mensen is het de dag des heren. Niet dat ik mij daaraan houd maar dan gebeurt er op cultureel gebied in onze gemeente vaak heel veel. Bachus en de Oude Veiling zijn dan meestal een bruisend middelpunt van culturele activiteit en daar houd ik van. Allereerst heb ik bij Joppe PSV en AJAX gekeken. Het duel was matig en de uitslag 0-0.

Joep, is meegegaan en het voetballen, het interesseert hem geen lor met wel de aandacht die hij krijg.

Tot slot, de groeten van Joep.

Joop
raadslid