Deze week was weer een relatief rustig weekje: geen raad en beraad. Dat is dus per definitie een week waarin veel leeswerk moet gebeuren. Niet alleen liggen er altijd veel actuele stukken te wachten, maar ook het lezen van bestaande verordeningen en nota’s is belangrijk. Wat heeft het schrijven van allerlei beleidsukken tenslotte voor zint als ze niet met regelmaat worden geconsulteerd om te zien wat de afspraken ook al weer waren, of het achterliggende beoogde resultaat?

Daarnaast heb je als ‘nieuwkomer’ een gigantische achterstand. Veel van de agendapunten in de vergaderweken hebben een onderliggend dossier dat vaak al jaren loopt. Nu heb ik in het verleden de politieke ontwikkelingen wel gevolgd, maar eerlijk is eerlijk. Voordat ik fractieassistent werd heb ik niet alles gelezen. Daardoor zit je met een enorme informatieachterstand. Gelukkig is ons fractie samengesteld uit ‘nieuwkomers’ en ‘oudgedienden’. Hierdoor beschikken wij over zowel de benodigde dossierkennis, maar ook over de kritische verwondering van relatieve buitenstaanders.

Afgelopen zaterdag was de Lenteschoonmaak. De bedoeling was om met veel vrijwilligers de openbare ruimte van de gemeente schoon te maken. Met grijpertjes en afvalzakken – te beschikking gesteld door de Meerlanden – zouden we in één grote actie Aalsmeer weer proper maken om het ontluikende voorjaar welkom te heten. Nou, dat viel best tegen. De vrijwilligers bestonden voornamelijk uit fractieleden van de verschillende partijen in de raad. Gelukkig heb ik wel een aantal andere vrijwilligers gezien, maar toch viel de opkomst enorm tegen. Uiteindelijk kwam op een gegeven moment een bewoner van de wijk waar wij aan het rapen waren naar buiten om ons te bedanken voor de inspanningen. Deze man vertelde dat hem de aankondiging van deze actie was ontgaan. Anders had hij zeker meegedaan.

En daarmee legde hij de vinger op de zere plek. Was deze actie wel voldoende aangekondigd? Het stond weliswaar op de website va de gemeente, maar veel (heel veel) Aalsmeerders hebben dit toch gemist. In ons werkgebied was de actie een succes omdat wij vele zakken zwerfvuil uit de bosjes en groenstroken hebben gevist. Ik heb begrepen dat in Kudelstaart het ook vanuit burgerparticipatie een succes is geweest, maar toch..

Als je ziet hoeveel vuil we met slechts enkele deelnemers in een paar uur tijd bijeen gescharreld hadden, moet het volgend jaar – met de juiste communicatie – toch lukken om Aalsmeer in een ochtendje ‘op te ruimen’.

Jop Kluis
Fractieassistent