Het is Kerstmis 2010, de sneeuw valt in een gestage stroom vanuit de hemel en kleurt alle daken, bomen, straten, mensen en dieren wit. Het is een prachtig gezicht en iedereen spreekt over een witte Kerst, want dat is al heel lang gelden, een Kerst waar het gehele land onder een dikke laag sneeuw was verstopt. Voor diegene die aan een korte kerstvakantie in het buitenland zijn begonnen had de sneeuw nog wel een paar dagen weg mogen blijven, de lange rijen op de autowegen en op de luchthavens veroorzaken veel stress en ongemakken. Geen recept voor een ontspannen begin voor wat een leuke week had moeten worden.
De thuis blijvers krijgen gelijk.
Het zijn ook de dagen waarin we nadenken over onze naasten. Over hoe het zou zijn wanneer jouw naaste er nog geweest zou zijn en wat je allemaal nog had willen doen. Dat deze gedachten vooral met kerstmis naar boven komen is op zich niet vreemd, de laatste dagen van het jaar naderen en dat is altijd het moment om nog eens je gedachten te laten gaan. Vreemd is het wel, want zou het eigenlijk niet zo moeten zijn dat we het gehele jaar aan onze naasten denken, dat dit niet alleen aan deze tijd van het jaar voorbehouden zou moeten zijn. Want waarom wel met Kerstmis en niet op 6 juni? Jawel, hoor ik u zeggen, het kindje Jezus is wel rond Kerstmis geboren en er waren wijze mannen uit het Oosten die leuke cadeautjes bij zich hadden en het wiegje stond in een stal en er waren allemaal dieren omheen en daarom vieren we Kerstmis en denken we nog eens na over het voorbije jaar. 33 jaar na zijn geboorte is hij, om ons te bevrijden, aan het kruis gestorven. Tot zover de algemene kennis over Kerstmis.
66 jaar geleden kwamen de wijze mannen uit het westen, nadat er uit het Oosten alleen maar mannen met kwade bedoelingen waren gekomen, Velen hebben hun leven gelaten om ons de vrijheid te geven. Ook zij hadden hun naasten lief en wilden daar nog van alles mee doen, het is velen niet gegeven.
Over 6 juni hoor ik ieder jaar iets minder.
Niettemin wens ik allen fijne kerstdagen toe en alle goeds voor het nieuwe jaar.