Bijna dagelijks zie ik ze lopen, twee jongens gewapend met een spade en de metaaldetector, ploeterend over de natte grasvlakte van Boer de Boer, zoekend naar de ultieme schat. Kortgeleden ben ik even naar ze toe gelopen om een praatje te maken, je weet maar nooit of ze al iets leuks hebben gevonden. Tot nu toe valt het erg tegen, weet Daan mij te melden, een paar roestige oude spijkers, een paar oude koperen centen en wat stukjes metaal, waarschijnlijk van een pan. Nee, beaamt Frits, niets om over naar huis te schrijven, laat staan om aan de Nieuwe Meerbode te melden. Eén weide verder weet ik bijna zeker dat ze veel meer zouden kunnen vinden, maar de eigenaar laat dat niet toe, die zit niet te wachten op twee jongens die de grond omwroeten. Jammer, want daar stond ooit een kerkje met, naast de kerk, een begraafplaatsje. In de tijd dat ik bij een aannemer werkte en wij daar een houten kas bouwden, kwamen we verschillende onderdelen van het menselijk lichaam tegen. Waarschijnlijk zal er nog wel het één en ander in grond liggen, qua metaal bedoel ik dan.

Een andere ultieme plek om te onderzoeken zou het forteiland kunnen zijn, dubbel spannend, want een stuk munitie kan nog op scherp staan.

Verder heb ik de twee aangeraden om bij de ingang van het tegenwoordige Flora Holland te zoeken. Vroeger was daar het woonwagenkamp en ver daarvoor was het een stopplaats in de postkoetsroute van Amsterdam naar Leiden, die route leidde overigens ook langs Calslagen, maar daar wordt door Oud Aalsmeer de zaak stevig in de gaten gehouden, dus geen kans om illegaal te detecteren.

Nee anders gaat dat in Engeland, daar liep de Britse Paul Coleman de boerenvelden af met zijn metaaldetector. Hij stuitte op een enorme vondst, maar liefst 5200 zilveren munten in een half vergane loden kist. Deze schat met munten uit de tiende en elfde eeuw, wordt nu door het British Museum onderzocht. Eén voor één worden de munten bekeken en het zal daarom nog wel even duren voor de juiste geldelijke waarde van deze vondst bekend wordt. Een grove schatting zegt dat het boven 1 miljoen euro zal liggen.

Nou maar hopen dat de vinder nog lang genoeg leeft om zijn 10% vindersloon te kunnen incasseren.

En Daan en Frits? Die gaan gewoon door, ze hebben nu voor de tweede keer de oude elektrakabel opgegraven die al jaren in het weiland ligt en geen dienst meer doet.

Met al het koper zou het opgraven van de oude en niet meer functionerende kabels in de grond in Aalsmeer best een lucratieve bezigheid kunnen zijn en komen we ook eens van die rommel af.

 

Dick Kuin