Het is bijna zover! Via een wel haast dreigende mail van de griffie deze week, werd aangekondigd dat de mail en de nog te ontvangen enveloppe, de laatste papieren versie van de stukken van het presidium zouden zijn. Op zich vond ik het eigenlijk wel interessant dat deze aankondiging via de mail naar de raadsleden werd verspreid en niet via een aparte brief aan alle raadsleden. Gewoon ouderwets met een postzegel in plaats van dat rare strookje dat tegenwoordig de naam van postzegel draagt. Enig gevoel voor dramatiek hebben de griffie medewerkers dus toch niet. Jammer, want ik zie dat al helemaal voor me, de werkkamer van de raadsleden met aan de wand de ingelijste “laatste brief”, gedateerd 31 december 2011.
Zelf was ik een gepassioneerde tegenstander van het “papierloze kantoor”, zoals dat in goed Nederlands heet. Graag verstop ik me in de grote stapel papieren stukken, rapporten en nota’s die we iedere week wel toegestuurd krijgen. Het is ook een welkome afleiding tijdens de, soms, lange vergaderingen om nog even wat ‘op te zoeken’ en er al bladerend achter te komen dat je het thuis hebt laten liggen.
Dat alles kun je in de nabije toekomst wel vergeten! Want met de intrede van de Ipad zijn al deze problemen geheel van de wereld. De ontbossing zal met grote stappen minder worden, de uitstoot van CO2 zal drastisch verminderen, de snelheid van het versturen van stukken
en het ‘verkeerd’ of geheel niet bezorgen door de PTT medewerkers, het heeft grote gevolgen, die Ipad. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat je de Ipad wel meeneemt van huis, dat de batterij is opgeladen, dat er wel de juiste wachtwoorden zijn ingevuld, dat de door de griffie verstuurde mail of geplaatste stukken in de dropbox, de laatste versie zijn en dat je niet vergeet om je bril mee te nemen naar het gemeentehuis.
Want wanneer er niet wordt voldaan aan een van deze bovenvermelde zaken dan zit je de hele avond voor Piet Snot aan tafel. Samen op 1 Ipad kijken is geen optie, daarvoor is het scherm te klein. Vroeger had je dan een kopieer apparaat waar je even de stukken kon kopiëren. Maar die zal dan binnenkort ook wel worden afgeschaft.
Komt gelijk de vraag naar boven, “hoe gaat het dan met de standaard met stukken bij de ingang van de raadzaal?” Komt daar nu een standaard met kleine Ipadjes die de bezoekers van de vergadering even kunnen pakken? En is daar dan wel een gemeentelijk wachtwoord ingevoerd zodat ze alleen in het gemeentehuis zijn te gebruiken? Verder vraag ik mij af hoe dat dan straks gaat met het opstellen van amendementen en moties, moeten we dan allemaal met onze Ipads naar de fractiekamer voor het beraad over de moties? Hoe meer ik schrijf hoe meer vragen het oproept. Ik denk dat het hier maar even moet stoppen, dan heb ik voor de volgende column ook nog wat stof.
Wel raar trouwens dat je “elektronische” nog steeds met het ouderwetse “sch” schrijft.

Dick Kuin
December 2011