Terwijl ik, al lopende door het Amsterdamse Bos, mijn hond voor een uurtje de volledige vrijheid gaf om overal zijn geuren achter te laten, las ik Het Parool van donderdag 3 september 2015. Het redactionele stuk op pagina 4 trok mijn aandacht, want daarin werd nog maar eens haarscherp aangegeven waarom goede doelen organisaties zich niet in een (te duur) huurpand aan de grachtengordel of andere dure locatie in Amsterdam moeten vestigen. Dat Greenpeace een onderkomen heeft gevonden op het hippe NDSM terrein is leuk, maar dat daar vervolgens een huurprijs van 472.000 euro per jaar voor moet worden neergeteld gaat toch wel iets te ver. Dit bedrag is dan nog zonder de kosten van de verbouwing en de inrichting, tezamen ook zo’n slordige 200.000 euro. Maar zij zijn niet de enige goede doelen partijen die zich te buiten gaan aan exorbitant hoge huisvestingskosten, ook Amnesty Intetrnational en Human Rights Watch zijn op jaarbasis enkele tonnen kwijt om op een mooie locatie ‘gezien’ te worden.

Mevrouw Erica Bronkhorst van het Cultuurfonds probeert met haar uitspraak;

‘Ons representatieve kantoor maakt succesvolle fondsenwerving mede mogelijk’ de 200.000 euro huur die het Cultuurfonds jaarlijks moet ophoesten, goed te praten. Gemiddeld betalen deze organisaties 220 euro per m2 per jaar.

Gelukkig laat een organisatie als War Child zien dat het ook anders kan, zij betalen voor hun kantoorruimte boven de Albert Heijn in de Watergraafsmeer omgerekend 93 euro p/m2. Al lezende was ik inmiddels in het dichte bosgedeelte aangeland, daar waar je door de bomen bijna het bos niet meer kunt zien. In het schemer van het dichte bos trok een ander artikel mijn aandacht. ‘De wereld is een stuk groener dan gedacht’ , waarin wordt aangegeven dat er meer bomen op aarde zijn dan eerder werd gedacht. Eerder werd aangenomen dat er slechts 50 bomen per persoon waren. Nu blijkt dat er maar liefst 420 bomen per persoon worden geteld, in totaal zijn dat drieduizend miljard bomen. Ondanks dit goede bericht blijkt het niet zo te zijn dat het enig effect heeft op ons klimaat, dat dan weer niet. Ook is het helaas nog steeds zo dat er jaarlijks 15 miljard bomen worden gekapt. Volgens het artikel zouden er in Nederland 9000 bomen per vierkante meter staan. Ik ga er even van uit dat dit een schrijffout betreft, hoewel ik al lezende van het voetpad afdwaal en in een bijna ondoordringbaar bos ben aangeland, waar het wel lijkt alsof er negen duizend bomen op een m2 staan. Gelukkig vind ik de weg terug en loop met de hond weer huiswaarts, denkende aan alles wat een organisatie als Greenpeace zou kunnen doen voor het wereld bomen bestand met 472.000 euro per jaar. Ik denk dat ik begin om zelf maar weer wat bomen in eigen tuin te planten en mijn donatie voor allerlei goede doelen daarvoor ga gebruiken.

 

Dick Kuin

8 september 2015