Met verbazing las ik het bericht dat de Belastingdienst (mooier kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker) heeft besloten dat de ‘Blauwe Enveloppen’ gaan verdwijnen.

Na bijna 100 jaar de burgers van dit land de stuipen op het lijf gejaagd te hebben zal het voor velen als een godsgeschenk worden beschouwd. Zelf vind ik het wel erg jammer dat de Eerste Kamer tot deze Wetswijziging heeft besloten, want zeg nou zelf, om voortaan de belasting aangifte digitaal te ontvangen is erg onpersoonlijk. Dat we de aangifte tegenwoordig digitaal moeten doen vindt ik al erg genoeg en nu komt dit er nog bovenop. De laatste jaren ben ik gevrijwaard van de ‘Blauwe Enveloppen’ met slecht nieuws, was het niet een boete wegens een te late btw betaling, dan was het wel een naheffing voor één of andere aanslag.

Vandaag de dag heeft de persoon die mijn boekhouding in de gaten houdt alles piekfijn in orde en komen er alleen nog ‘Blauwe Enveloppen’ binnen die goed nieuws brengen;

U heeft uw periodieke overschrijving op tijd betaald of er wordt een bedrag teruggestort en/of verrekend. Telkens ervaar ik weer dat gelukzaligmakend bericht dat in de ‘Blauwe Enveloppen’ verstopt zit.

Maar over het algemeen blijft het wel spannend, de ‘Blauwe Enveloppen’, je kunt aan de buitenzijde niet zien of er goed of slecht nieuws in verborgen zit, je kunt het slechts vermoeden en het moment van de waarheid komt pas wanneer je de enveloppe openmaakt nadat je hem, met vrees voor de inhoud, enige dagen hebt laten liggen.

Met het verdwijnen van de ‘Blauwe Enveloppen’ en het digitaal doen van de aangifte en verdere afhandeling van alle belasting technische zaken vraag ik me af of de uiterste gevolgen van het niet betalen van een aangifte, de deurwaarder, ook digitaal gaat worden uitgevoerd. Dat laatste lijkt mij dan ook de juiste weg, laten we alles wat de belasting aangaat maar digitaal gaan afdoen, want zeg nou zelf, het schrijven van een bezwaarschrift is digitaal veel leuker dan achter het raam wegduiken wanneer je weer zo’n meneer over het tuinpad aan ziet komen met zo’n zwarte aktetas. Normaal gesproken ben ik niet zo voor de digitalisering van onze samenleving, maar zelfs ik maak zo af en toe een uitzondering, ik blijf het alleen wel jammer vinden dat de ‘Blauwe Enveloppen’ van onze belastingdienst uit de maatschappij verdwijnen. Gelukkig zijn er al producenten van brieven en briefpapier in het gat gedoken.

Kunnen we alsnog zo nu en dan iemand de stuipen op het lijf jagen.

 

dick kuin

15 november 2015