Het is nog nog niet zo lang geleden dat Aalsmeerse Belangen ‘de degens heeft gekruist’ met wethouder Ad Verburg over de kap van de bomen aan het Weteringplantsoen in het oude dorp. 100_7918

Ondanks verzet van een aantal omwonenden en de fractie van AB bleef de wethouder bij zijn standpunt dat de helft van de bomen in het weteringplantsoen het veld moesten ruimen. De bomen stonden volgens de wethouder te dicht bij elkaar en de kronen groeiden te veel door elkaar heen. Hierdoor was het weteringplantsoen te donker en kon er in de bloembakken onder deze bomen nauwelijks iets anders groeien dan wat armetierige rozenstruikjes. Volgens experts waren de bomen niet meer goed te kandelaberen of zelfs te snoeien en de vereniging Groei & Bloei wilde samen met wijkraad De Dorper in de plantenbakken graag een verscheidenheid van verschillende ‘seizoensbloeiers’ planten.  Het college bleef doof voor de protesten van AB en de door omwonende aangetekende bezwaren tegen de kapvergunning.

Nu zijn we amper twee jaar verder. De veroordeelde bomen zijn verwijderd. Op zich logisch want een besluit, hoe slecht dan ook, moet gewoon uitgevoerd worden. Maar….. de overbleven bomen zijn ineens wel rigoreus gekandelaberd. Zo rigoreus dat zij meer van lantaarnpalen dan van plantanen weg hebben en is in het hele weteringplantsoen geen streepje schaduw meer te vinden. En de plantenbakken? De rozen die er stonden zijn inderdaad verwijderd en vervangen door………. armetierige rozenstruikjes. Kijk, dat snappen we dan weer wel. Lang niet alles kan zomaar groeien in de volle zon.

Jop Kluis