Voor Ben, een goede vriend.

Tijdens mijn korte vakantie in Frankrijk in de maand juni werd ik woensdags gebeld door een goede vriend. Aan zijn stem te horen was er iets mis. Op mijn vraag wat er loos was, was het antwoord dat hij de week ervoor in een ambulance met zwaailicht van huis naar het ziekenhuis werd gebracht. Nader onderzoek wees uit dat er vocht achter zijn longen zat en dat hij vrijdag de uitslag zou krijgen van de onderzoeken. Op de weg terug naar Nederland belde ik hem om naar het resultaat van het onderzoek te vragen en dat was kort en krachtig. ‘Het is longkanker en er is niets meer aan te doen.’

Vandaag begeleiden we hem naar zijn lievelingsplek in Oosthuizen waar we definitief afscheid van hem nemen. Ik zeg ‘we’ , want er zijn een aantal Aalsmeerse muziekvrienden die bij het afscheid aanwezig zullen zijn. Want Ben Brouwers was niet zo maar iemand! Ik weet niet meer precies wanneer ik met Ben begon te spelen, maar het zal in de tijd geweest zijn dat Livin’ at A met een mooi concert in het jongerencentrum N201 afscheid nam. Inmiddels is er al weer een reünie optreden geweest van deze Aalsmeerse formatie. Ik denk dus ergens halverwege de jaren tachtig dat Ben Brouwers, Leen Mulder, Piet van Leeuwen en ik, de Grashappers hebben opgericht. In een later stadium is ook Joseph Custers tot het illustere gezelschap toegetreden. Ik kan mij leuke optredens herinneren, vooral het optreden in de Feestweek van Aalsmeer zal mij nog lang bijblijven. Wij waren een swingende groep muzikanten die met veel enthousiasme hun muziek maakten. De donkere stem van Ben en het virtuoze gitaarspel zijn voor het nageslacht vastgelegd en misschien dat het nog een keer op You Tube wordt gezet, Ben verdient dat in ieder geval.

Met liefde zal ik mij hem herinneren en met enige regelmaat zal ik een poging doen om het niveau van zijn gitaarspel te evenaren, alhoewel ik nu al weet dat ik nooit oud genoeg zal worden om dat te bereiken.

Dick Kuin

19 september 2015