Stel je voor, binnen 10 jaar na dato is het mogelijk om het schoonste drinkwater uit onverdunde urine te maken. Wanneer je het zo opschrijft is de eerste gedachte dat de schrijver van zo’n zin volkomen geschift is. Niets is echter minder waar, vanmorgen zag ik in het Journaal een zeer gestudeerde meneer die dit, zonder blikken of blozen, beweerde. Er was echter wel een voorwaarde. Het is dan wel noodzakelijk dat er een volkomen gescheiden rioolsysteem komt in alle woningen. Nou, dat is dan wel de bekende aap uit de bekende mouw, want hoe in vredesnaam ga je dat aanpakken?
Al denkend liep ik vandaag langs de gatengravers die op dit moment de gemeente van de bekende glasvezelkabel voorzien. Onmiddellijk heb ik de verantwoordelijke wethouder gebeld en geëist dat die werkzaamheden onmiddellijk zouden stoppen. Hij heeft in ieder geval toegezegd zijn best te gaan doen, dat is al heel wat tegenwoordig. Vervolgens de plaatselijke grootgrutter op het gebied van rioleringpijpen gevraagd of er voldoende dikwandige 110 rioleringpijpen in voorraad zijn. Waarom dikwandig zullen de techneuten zich afvragen, maar urine kan soms het kookpunt bereiken, vandaar. De 3400 km rioleringpijp blijkt in voorraad te liggen en er zijn voldoende moffen om iedere 6 meter aan elkaar te maken. Ook de benodigde T stukken zijn in voorraad dus niets kan ons weerhouden om alvast in te spelen op de toekomstige behoefte, namelijk een driedubbel gescheiden rioleringsysteem. Driedubbel? Jawel, de eerste is de hemelwaterwater afvoer, deze kan direct op de sloot worden geloost, dit kan in dit land nog steeds zonder vergunning, maar wel vlug zijn, want voor je het weet is er weer een ambtenaar die er een vergunning voor gaat verzinnen. De tweede pijp is voor alle vuil water. Dat wordt veelal opgevangen in een pompput en dan verder vervoert naar de hoofdrioleringen, die het naar de waterzuivering installatie aan de Molenvlietweg transporteert. De derde rioleringpijp is dan de urineleiding, die overigens niet geel van kleur kan zijn, want dat is de gasleiding. Ik stel me voor dat er in het Greenpark nog wel een plaatsje vrij is om de grote opslagsilo’s te bouwen waar de urine wordt opgevangen en gezuiverd. In de woonhuizen zal ook een dubbel afvoersysteem moeten komen. De urine toiletten kunnen en mogen niet met schoon drinkwater worden gespoeld. Dus daar zal in de woningen een gescheiden waterleidingsysteem moeten worden aangelegd en zal het hemelwater moeten worden opgevangen om de toiletten mee te spoelen. Het opvangen van hemelwater gebeurt natuurlijk via de goten van het gebouw en wordt opgevangen in een rein waterkelder.
Met dat water kun je overigens ook de tuin besproeien, dus het mes snijdt aan twee kanten. Een slimme aannemer die zich gaat specialiseren in verbouwingen ten behoeve van de aanleg van alternatieve leiding systemen kan hier nog een goede boterham gaan verdienen. Kort samengevat, het idee is geweldig, maar ik heb het vermoeden dat het alleen in nieuwbouwprojecten redelijk goed is te integreren. In de bestaande woningen is het bijna niet uitvoerbaar. Ik heb de wethouder maar gebeld dat ik van mijn plannen heb afgezien, daar was hij blij mee, want hij zat, zo liet hij mij weten, niet te wachten op allerlei zeikverhalen.
Dick Kuin
maart 2012