Terreur Oehoe

U kunt het zich vast nog wel herinneren, de oehoe die een complete woonwijk in Purmerend terroriseerde. De vliegende aanvaller van onschuldige en toevallige voorbijgangers werd al snel de ‘Terreur Oehoe’ gedoopt en was voor een kort ogenblik landelijk groot nieuws. Het leek er zelfs wel een beetje op dat deze in de vrije natuur levende aanvalsmachine de grootste terreur dreiging in het gehele land was. Vele ‘deskundigen’ braken zich de hersenen over de geestgesteldheid van deze roofvogel.

Afschieten was geen optie, want de volgelingen van de Partij van de Dieren stonden daar pal voor. Dan maar de vogel vangen was het devies. Na vele pogingen, waarin de oehoe de belagers steeds te snel afwas, lukte het toch om de vogel te vangen en in voorlopige verzekerde bewaring op te sluiten. Wat was zijn misdaad tegen de menselijkheid? Om kort te gaan heeft de vogel een aantal keren de hoofdhuid van verschillende Purmerenders getracht kaal te plukken. Bij één van hen was dat moeilijk, hij had al geen haar meer, dus boorden de scherpe klauwen van de vogel zich in de tere hoofdhuid van deze ernstig gedupeerde inwoner. Voorwaar een duidelijke aanslag op het moreel van geheel Nederland, bijna een nationale terroristische aanslag. Vandaar de in hechtenis neming van deze ‘Terreur Oehoe’. Eenmaal in gevangenschap kwam de vraag naar boven ‘En wat nu?’. Ik denk dat er een aantal maanden koortsachtig door allerlei deskundigen overleg is gepleegd, mogelijkheden zijn tegen elkaar afgewogen en uiteindelijk is de beslissing deze week genomen; de Terreur Oehoe blijft in gevangenschap, levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Eerlijk gezegd heb ik het bericht menigmaal gelezen en was en ben ik nog steeds stomverbaasd, hoe kan het zo zijn dat een in het wild levend dier, uitsluitend op basis van een paar keer een aanval op de indringers in zijn of haar territorium, voor de rest van het leven wordt opgesloten. Je zou bijna de gedachten kunnen opvatten dat je voor een moord of doodslag dat soort van straf krijgt, maar daar hoef je niet op te rekenen en zelfs dan kom je na een derde van je straf weer op vrije voeten. Niets van dit alles voor deze vogel, LEVENSLANG. Ik weet niet hoe oud een oehoe kan worden, maar volgens mij is dat heeeeeel oud.

Treurig, maar het meest treurige vindt ik wel dat de oehoe nog niets heeft vernomen van de Partij voor de Dieren, waar zijn deze politici wanneer een vogel jullie nodig heeft?

 

dick kuin

10 november 2015