AB – wethouder Gertjan van der Hoeven schrijft regelmatig
een weblog op de website van de gemeente Aalsmeer Hieronder kunt u zijn laatste weblog lezen.

2013 is nog maar net begonnen en nu al kunnen we spreken van een bewogen ‘sport’jaar. Alle media – kranten, televisie en sociale media – staan bol van het ‘nieuws’ over het jarenlange bedrog van Lance Armstrong. En de laatste dagen met nieuwe onthullingen over de Rabo-ploeg en het ‘boekje van Bertus Fok’. En wat me nog het meeste verbaast, is de verbazing. Al jaren weten we het allemaal: de hele profwielersport is in de afgelopen decennia verworden tot het domein van doping. Het is menselijkerwijs toch ook niet mogelijk om wekenlang zo hard bergen op te fietsen en tijdritten te rijden met gemiddelden boven de 50 kilometer per uur? De moordende druk van geld en commerciele belangen hebben de boel verziekt. De komende weken zal het bekentenissen blijven regenen en zullen we erachter komen dat de meeste ‘heroische’ overwinningen gebaseerd waren op list en bedrog. Tragisch. Tot zover het wielrennen. Wat mij betreft voorlopig maar even vergeten, die sport.

In Aalsmeer is het wat betreft dopingschandalen rustig. Met uitzondering van wat geruchten en bekentenissen over Pramenraces die onder invloed van prestatieverhogende middelen zijn gewonnen, dan. Aalsmeer is 2013 positief begonnen met een landelijke primeur. In het eerste weekend van dit nieuwe jaar was The Beach het decor van het allereerste NK Beachvolleybal Indoor. Ik heb begrepen dat dit toernooi de komende jaren een blijvertje wordt. Prachtige sport in een prachtige omgeving. En iedere week puilt de Nieuwe Meerbode weer uit van het sportnieuws.Wat mij betreft allemaal regelrechte promotie van Aalsmeer als sportdorp.

En 2013 kan voor Aalsmeer een bijzonder sportjaar worden. Als alles volgens verwachting loopt, kan dit jaar een historisch besluit genomen worden: de fusie van VVA, RKAV en JAU. Na meerdere mislukte pogingen moet het er nu eindelijk van gaan komen. We zijn als gemeente momenteel druk bezig met het ontwerpen van het fusiecomplex en de bijbehorende kostenramingen. En ook bij de verenigingen zijn diverse werkgroepen keihard aan de slag met de plannen voor de kantine en kleedlokalen.

Grootste opgave zal het vinden van de noodzakelijke financiele middelen zijn. Ik vertrouw op de tomeloze inzet en creativiteit van de besturen en vrijwilligers van de betrokken verenigingen om het geld bij elkaar te krijgen. Op internet (http://nos.nl/artikel/433811-geld-nodig-crowdfunding.html) las ik dat in Nederland in de eerste helft van 2012 meer dan 3 miljoen euro ‘gecrowdfund’ is. Ik ben er zeker van dat crowdfunding ook voor de nieuwe Aalsmeerse voetbalclub kansrijk is. In de vorm van giften (bijvoorbeeld tegen vergoeding met een replica van het nieuwe wedstrijdshirt) of misschien wel via een systeem van obligatieleningen. De komende maanden wordt hier hard aan gewerkt en ik hoop dat nog voor de zomer van 2013 het definitieve investeringsbesluit kan worden genomen.

Maar in 2013 staat nog meer te gebeuren in sportief Aalsmeer. We werken gestaag verder aan onze plannen voor een vierde sporthal en gaan in gesprek met verenigingen over het aanstaande groot onderhoud van een aantal sportcomplexen. Samen met de ESA werken we aan plannen voor nog beter en efficienter beheer en exploitatie van de Aalsmeerse sportaccomodaties. We organiseren samen met de sportverenigingen weer activiteiten in de Nationale Sportweek en ook de jaarlijkse schoolsporttoernooien zullen in 2013 niet ontbreken. In 2013 zetten we het project ‘sporten voor ouderen’voort en gaan in gesprek met onze sportverenigingen over veiligheid en kantinebeleid. Aalsmeer sportdorp, dus. Ik heb er zin in en hoop ook in het komende jaar weer vele Aalsmeerse sporters te kunnen huldigen.

Gertjan van der Hoeven