AB – wethouder Gertjan van der Hoeven schrijft regelmatig een weblog op de website van de gemeente Aalsmeer Hieronder kunt u zijn laatste weblog lezen.

Petflesjesprietpraat

Recent heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over de afschaffing van het statiegeld op zogenoemde petflessen. Dit systeem dat in Nederland al jaren verschrikkelijk goed functioneert, moet gaan wijken voor de ‘Plastic Heroes’ aanpak. U weet wel, die nogal opvallende oranje bakken die het straatbeeld hier en daar behoorlijk ontsieren. Maar wel voor een goed doel, namelijk betere afvalscheiding en dus betere kansen voor hergebruik. Voor alle duidelijkheid: ik ben een groot voorstander van de plastic inzameling. Enerzijds dus voor hergebruik maar ook voor de bewustwording dat we met z’n allen enorm veel plastic gebruiken. Ik weet niet hoe het bij u thuis is, maar mij valt op hoe leeg onze ‘grijze container’ tegenwoordig is. Ik neem die oranje bakken dus maar voor lief.  En ik vraag me dus ook steeds vaker af of het niet mogelijk is om domweg minder plastic te gebruiken. Het is immers gemaakt van olieproducten dus wat minder zou volgens mij geen kwaad kunnen. We hoeven toch niet ieder plakje kaas, salami of zure zult apart te verpakken? En is papier niet veel geschikter om zaken in te pakken?

Maar goed, nu weer even terug naar het statiegeld op petflessen. Staatssecretaris Atsma heeft, onder hevige druk van de lobby van de verpakkingsindustrie, aan de Kamer voorgesteld om het statiegeld op petflessen af te schaffen. In een interview met de heer De Mol van Otterloo (lobbyist van de verpakkingsindustrie) in de Volkskrant las ik het volgende:“Om geavanceerde sorteermachines rendabel te maken, moet je er zo veel mogelijk materiaal met zo veel mogelijk waarde doorheen laten lopen. Met de petflow wordt de kwaliteit en de waarde van de stroom hoger, en de machine dus kostenefficient.” Ik heb zelden zo’n zwak argument voor afschaffing van het statiegeld op petflessen gehoord. Nonsens. Dan zamelen ze de statiegeldflessen toch gewoon in en mengen ze die petflessen zelf later toch gewoon met de rest van het plastic? Lijkt me simpel. Daarvoor hoef je volgens mij het statiegeld dus helemaal niet af te schaffen.

Maar goed, de lobby is machtig gebleken en het kabinet is ervoor gezwicht. Helaas want het zal ons duur komen te staan. Waar namelijk in dit verhaal compleet aan voorbij is gegaan, is de noodzaak om statiegeld op veel meer plastic verpakkingsmateriaal en zelfs ook op blikjes te heffen. En de statiegeldbedragen ook nog eens fors te verhogen. De reden? Zwerfafval! Onze openbare ruimte ligt tjokvol met lege blikjes en petflesjes. Bij de opruimacties die de afgelopen jaren zijn georganiseerd, valt iedere keer weer op dat het overgrote deel van de troep bestaat uit deze wegwerpartikelen. Vooral heel veel ‘energy drinks’ en ander meuk. Op zichzelf vind ik het al onbegrijpelijk dat mensen hun rommel maar gewoon overal neergooien maar dat lijkt inmiddels een gegeven te zijn geworden. Is dat onwetendheid of zijn we gewoon aan het verhufteren? Ik hou het op het laatste.

Mijn pleidooi is simpel. Ik pleit voor invoering van statiegeld op alle petflessen en blikjes. Ik zou zeggen 1 euro per fles of blikje. De Nederlandse ‘zunige’ mentaliteit zal er dan wel voor zorgen dat mensen het uit hun hoofd laten om hun spullen maar gewoon overal neer te smijten. Dan brengen ze het echt wel terug. En anders zijn er vast mensen die hier een markt in zien en er een nieuwe ‘business’ van maken om een klein beetje in hun levensonderhoud te voorzien. Prima. Want ook dan zijn wij met z’n allen verlost van grote delen van het zwerfvuil. Dat scheelt de gemeenten heel veel geld en daar kunnen we veel andere nuttige dingen mee doen. Of de belastingen verlagen. ‘De vervuiler betaalt’ is dan een feit geworden. Ik ben ervoor en roep de Tweede Kamer via deze weg op om dit onderwerp ‘controversieel’ te verklaren en het naar de prullenbak te verwijzen. Weg met de petflesjesprietpraat en leve het statiegeld!

Gertjan van der Hoeven