In het kader van “laten we met onze vrije geesten de wereld eens veranderen, te beginnen in Aalsmeer” heb ik er ook nog eentje.

Stel, we willen Aalsmeer, buiten de al jaren wereldberoemde zaken zoals de Bloemenveiling, Scheepswerf de Vlijt en de Pramenrace, verder op de kaart zetten, dan zie ik daar de volgende mogelijkheid. Zoals bekend hebben we een prachtige dijk waaraan een Rijksmonument staat, wij noemen deze dijk de Molenvliet, maar de echte naam is Stommeerkade. De dijk ontleent zijn naam aan het ooit drooggelegde Stommeer. En de molen is bekend onder de naam Stommeermolen. Het water dat er nog stroomt heet de Vliet en de combinatie van namen geeft de Molenvliet. Naast de molen is er ooit een elektrisch gemaal gebouwd om de taak van de molen over te nemen. Maar wat velen niet zullen weten is dat er vroeger op de plaats van het andere gemaal (he, stond er een nog een gemaal?, zullen velen zich afvragen) ook een molen heeft gestaan.
Ja, er stond ooit aan het einde van de Hornweg, de klucht op en dan in de bocht voordat je weer de klucht afging naar de Zwarteweg, een gemaal. De laatste jaren had den Hartog daar zijn fietsen herstelinrichting (mooi woord voor fietsenboer) Bij het verwijderen van de klucht, dat gebeurde in de tijd dat de VBA werd gebouwd, is ook het gemaal gesloopt. Na het verwijderen van het gebouw en de uitvoering van het grondwerk kwam daar ineens een fundering van een molen tevoorschijn. Ik kan mij dat nog goed herinneren, want het was een genot om in de bagger te struinen en op zoek te gaan naar pijpenkopjes, scherven en gebroken stukjes glas. Ik heb deze souvenirs jaren in een doosje bewaard en ze later aan een mooi meisje cadeau gedaan. Maar goed, de fundering van een molen dus. Moet je je voorstellen: we bouwen op deze plaats de molen terug, dan staan er ineens twee molens langs de Vliet. Vervolgens halen we korenmolen de Leeuw maar weer uit het dorp, deze molen begint al aardig ingebouwd te raken en dat zal, na de voltooiing van het laatste nieuwbouwplan, er absoluut niet beter op worden, vrees ik. Het kost een paar centen om de molen te verplaatsen, maar op de plek van de molen kan dan eindelijk een appartementenflat van 6 hoog worden gebouwd, met de naam de Leeuwentoren, dan zijn de kosten van verplaatsing van de molen voor de projectontwikkelaar zullen we maar zeggen. De juiste plaats aan de Vliet lijkt mij aan het begin bij de Aalsmeerderweg. Dan staan er al 3 molens langs de Vliet.
De vierde molen die we dan nog even moeten verplaatsen is de Zwarte Ruiter aan de Mr. Jac.Takkade. Ook dat is een molen die in het verleden als eens is verplaatst, de Takkade is niet zijn originele plaats, dus de molen is bekend met het fenomeen verplaatsing.
Deze kunnen we aan de Vliet plaatsen ter hoogte van de ingang naar het Seringenpark. Ik wil er wel voor pleiten dat deze molen weer in alle eer wordt hersteld, zodat hij gebruikt kan worden voor het droogmalen van het Seringenpark, dit schijnt te nat te zijn om de seringenstruiken in te laten groeien. Samen met de andere 3 molens hebben we er dan een toeristische attractie van wereldformaat bij en zal de gemeente Aalsmeer worden opgestuwd in de vaart der commercie. Ik voorspel lange files autobussen met mensen van over de gehele wereld die de 4 molens aan de Vliet komen bewonderen. Om verdere verwarring met de naam van de dijk te voorkomen heb ik het voorstel om de dijk voortaan de Kuinderdijk te noemen.

Dick Kuin
3 maart 2012