AB – wethouder Gertjan van der Hoeven schrijft regelmatig een weblog op de website van de gemeente Aalsmeer 
Hieronder kunt u zijn laatste weblog lezen.

Kampioenen!

Ik heb kort overwogen een weblog te schrijven over een serieus onderwerp. Bij voorkeur over politiek of een maatschappelijke misstand ofzo. Maar het is me niet gelukt. Ik had een volslagen writer’s block. De reden? Het is weer zover. Het Europees kampioenschap voetbal is begonnen! Eindelijk, de spanning was haast niet meer te verdragen.

Ik vind het fascinerend hoe het nieuws wordt beheerst door het voetbal. Al weken stonden de kranten vol met 1.000 redenen waarom het Nederlands elftal wel of niet kampioen gaat worden. En ook op de televisie domineert het voetbal. Telkens als je de verrekijk aanzet, zie je een stortvloed aan oude beelden en vooral ‘gelul’over voetbal. Vergeef me de term. De oersaaie en veel te zongebruinde Jack van Gelder gaat bij mij trouwens altijd meteen uit. Die kan ik niet verdragen. Ik krijg ook meteen zo’n ‘te land, ter zee en in de lucht’ gevoel. Vreselijk. Nee, ik geef de voorkeur aan ‘Gijp’ en ‘Bromsnor’. Daar kan ik af en toe heerlijk om lachen. Die nemen het voetbal wel serieus maar gelukkig niet té. Jan van Halst vind ik trouwens wel een topper. Die zou eigenlijk moeten overstappen.

Maar goed, het is dus begonnen en afgelopen zaterdag ben ik –uitgedost met talloze oranje-attributen van lokale supermarkten -samen met mijn kinderen naar de Oude Veiling getogen. In de kroeg voetbal kijken en daarna lekker met elkaar wat eten. Gezellig, toch? Overigens had ik wel slechte herinneringen aan de laatste keer dat ik voetbal keek in de Oude Veiling. Toen ging Oranje ten onder tegen de Spanjaarden in de verloren WK-finale. Huilende kinderen: een compleet drama. Maar goed, dit keer zou het vast allemaal anders worden. Beter. Sneller. Geen karatetrappen meer. Meer techniek, ook. En ragfijne combinaties.

Maar het begon alweer verkeerd. De voortekenen van een moeizame avond dienden zich aan. Om half zes werd duidelijk dat het gras in Charkov te lang en bovendien ook niet goed gesproeid was. Er was sprake van een stugge grasmat. En iedereen weet dat – als het gras te lang is en niet goed gesproeid – ‘onze jongens’ niet lekker kunnen voetballen. Nou, dat bleek. Van der Wiel, Robben, Van Persie, Van Bommel? Dramatisch. Het aanwezige publiek in de Oude Veiling werd steeds droeviger. Zelfs Joop Kok moest toegeven dat zijn grote held Van Persie het ‘niet zo geweldig’ deed. En dan is het erg, hoor. Dan de tweede helft met Van der Vaart. Nog meer ellende. Een spelsysteem zonder enige logica. Logisch gevolg: een nederlaag. En dus opnieuw een huilende dochter…

Woensdag heb ik mijn kinderen maar thuisgelaten om ze voor een herhaling van een dergelijk drama te behoeden. Terecht, zo bleek. Het was verschrikkelijk. Maar ‘hoop verloren is al verloren’. We kunnen ‘na een dramatische start met twee verliespartijen’ het EK gewoon nog winnen. Of heeft u de moed al opgegeven en volgt u inmiddels de detectives bij de KRO? Ik nog niet. Ik ben voorstander van een ouderwets 4-3-3 of 3-4-3 systeem met echte vleugelaanvallers. Dus geen voortdurend naar binnen draaiende Robbens en Afellays met schoten op doel die alleen maar meters hoog overvliegen. Nee, we hebben mannen als Narsingh nodig die nog een normale voorzet kunnen geven. Liefst met zo’n ‘banaancurve’.Voorzetten op de spitsen Huntelaar en Luuk de Jong. En dus niet op Van Persie. Ik wil graag nieuw elan. Kom op, Bert, gooi de boel flink om en dan worden we Europees kampioen! Zondag wint het nieuwe Nederlands Elftal met 3-0 van Portugal en op 1 juli spelen ze de finale. “Da’s logisch”, aldus Johan Cruijff.