Ik heb eerlijk gezegd geen idee waar de uitdrukking “je iets burgemeester maken” vandaan komt. Wanneer het zou betekenen dat je, bijvoorbeeld door een intensieve studie of een gedegen praktijkopleiding, je iets burgemeester kunt maken, dan zou ik graag weten wat dat “iets” is. Misschien zou ik dan wel de eerste nieuwe gekozen burgemeester van Aalsmeer kunnen worden. Want, zover is het wel duidelijk, binnenkort zullen we als gemeente weer een nieuwe burgemeester nodig hebben. Onze huidige burgemeester, de heer Litjens, heeft deze week laten weten dat hij op de landelijke kieslijst van de VVD is geplaatst. Op nummer 26 weliswaar, maar toch! Bij mij leefde eigenlijk al het idee dat hij niet lang in Aalsmeer zou blijven, in de Algemene Beschouwingen van de afgelopen jaren heb ik het al eens over een loopbaan als model gehad en ook heb ik al eens gezegd dat hij, na Amsterdam Zuid-oost en Aalsmeer, het mij niet zou verwonderen dat hij uiteindelijk als minister en later als minister president zal eindigen, waarna hij zich in het zakenleven stort en verder een gelukkig leven zal gaan leiden.
Maar goed, terug naar zijn huidige ambitie. Bij de komende verkiezingen voor de 2e kamer in september zal het voor hem wel spannend worden. Ik ga er gemakshalve van uit dat de VVD zich het apenzuur zal werken om de huidige tendens te keren, want de laatste peilingen geven het beeld van een verliezende partij. Ik geloof dat het aantal zetels op 23 blijft steken. Dat is niet mooi voor Litjens! Want ik voorspel dat ze bij nog minder zetels, niet gaan mee regeren. Dan is het over en uit voor Pieter en zal hij zijn termijn hier moeten volmaken. Wanneer de VVD echter het licht gaat zien en meer stemmen gaat trekken, dat is niet ondenkbaar met zo’n kieslijst, dan zou het best eens mogelijk zijn dat onze burgemeester direct in de tweede kamer wordt gekozen. Het blijft echter een groot vraagteken of dit gaat lukken.
Kunnen wij, als Aalsmeerders hier nog iets aan doen, vraagt u zich misschien af.
Het antwoord hierop is een volmondige JA!
Want, stel dat alle bovenstaande niet lukt, de VVD 25 zetels haalt en niet wil meeregeren, dan is er altijd een mogelijkheid om Pieter Litjens te helpen in een volgende carrière stap. Het is een kwestie van organiseren. Er van uit gaande dat de plaatselijke VVD er alles aan zal doen om hem in de komende periode te helpen de tweede kamer te bereiken, is het aan de andere partijen om de VVD hiermee te helpen. Ik roep alle kiezers in Aalsmeer op om het vierkantje op het stemformulier voor de naam van Pieter Litjens rood in te kleuren. Dat zijn al zo gauw een kleine acht duizend stemmen. Met de landelijke aanhang zou het zomaar kunnen gebeuren dat hij dan met 10.000 voorkeurstemmen in de tweede kamer komt. Leuk voor Pieter en altijd handig om een plaatselijke coryfee in Den Haag te hebben zitten. Dus bij dezen, nogmaals de oproep om uw stem op Pieter Litjens uit te brengen bij de komende tweede kamer verkiezingen. Onder het motto “met een plant en een gieter staan wij achter Pieter” gaan we er dan voor zorgen dat de weg voor een gekozen burgemeester vrij komt.
Ik vind het nu al spannend!

Dick Kuin
2 juni 2012