Coq Scheltens (C.J. Jongkind), * 12 mei 1943 — † 31 mei 2010

Op 31 mei 2010 is op 67-jarige leeftijd medeoprichtster van AB en onze immer betrokken voorzitter Coq Scheltens overleden.

Wie kende haar niet? Was het niet als prominent partijlid van Aalsmeerse Belangen of kunstenares, dan was het wel als belangenbehartiger van mensen met een functiebeperking. Coq is er niet meer en daarmee is een markante Aalsmeerse heengegaan. Wat zullen we haar missen.
In 1981 was zij één van de oprichters van een nieuwe politieke partij in Aalsmeer: Aalsmeerse Belangen (AB). Uit onvrede over de toenmalige bestuurders, wilde zij (samen met Geurt Ouwerkerk) graag de hiërarchie van de toen nog drie partijen in Aalsmeer doorbreken. Bij de verkiezingen in 1982 was dat al gelukt en zat AB als nieuwe fractie in de gemeenteraad. Samen met Geurt werd zij het eerste raadslid van AB.

In 1986, toen Geurt Ouwerkerk de politiek verliet, werd Coq twee raadsperiodes lang fractievoorzitter. Toen in 1994 AB groeide van 2 naar 4 zetels werd Coq voor een periode van twee jaar wethouder. In 1998 nam Coq na de verkiezingen weer plaats in de raad, maar moest in 2000 om gezondheidsredenen aftreden.
Na een periode op de achtergrond actief geweest te zijn, keerde Coq in april 2009 weer terug in de spotlights van AB. Het bestuur bestond nog maar uit één persoon, maar doordat zij haar schouders er (opnieuw) onder zette, groeide het uit tot een enthousiaste groep bestuurders van vijf personen. Dat AB bij de afgelopen verkiezingen met twee extra zetels groeide naar de op één na grootste partij van Aalsmeer, is dan ook niet geheel toevallig.

Coq stond bekend als iemand die geen blad voor haar mond nam en gewoon zei waar het op stond. Iemand op zijn nummer zetten en daardoor de neuzen weer dezelfde kant op krijgen, was een talent dat zij regelmatig tentoon heeft mogen en moeten spreiden.

Haar hele leven heeft Coq zich ingezet voor Aalsmeer, niet alleen in de politiek, maar ook in diverse besturen en andere organen. Zo was Coq één van de initiators van de stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA). Kunst en cultuur waren sowieso belangrijk in het leven van Coq, zelf een begenadigd kunstenares. Eerst in haar atelier in de Dorpsstraat, later in haar Home Galerie in de Chrysantenstraat stelde zij menig kunstenaar/kunstenares in staat werk te tonen aan het publiek. Overigens was haar Home Galerie een waar verzamelpunt voor vele Aalsmeerders. Er kwam altijd wel iemand langs en zo was Coq vaak als één van de eersten op de hoogte van de laatste lokale nieuwtjes.

Ook heeft zij vele, zoals ze het zelf noemde, “kolommetjes” geschreven in de Nieuwe Meerbode onder de titel “Van de hak op de tak”. Daarin keek zij regelmatig terug in de Aalsmeerse geschiedenis, probeerde ze typisch Aalsmeers cultureel erfgoed te behouden en nam ze menig politicus op de hak. Ook was Coq actief binnen de OLGA (Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland) en de programmaraad van Radio Aalsmeer.

We zullen Coq nu moeten missen en dat zal niet makkelijk worden…

Uiteraard wensen we ook Jacqueline, Walter, Madelief, Fédor-Jan, John en andere familie, vrienden en bekenden van Coq heel veel sterkte met dit verlies.

Namens het bestuur van AB,
Elbert Huijts (secretaris)