Ik heb de kop van het bericht in het Parool wel twee keer moeten lezen voor ik een beetje doorhad wat er nu eigenlijk stond geschreven. “VVD ‘ers vullen met deals campagnekas”.  Ik ging er eens even goed voor zitten, want dat beloofde weer een sappig stukje leeswerk te worden in de lijn van de afgelopen realitysoap omtrent de rechtszaak en uiteindelijke veroordeling van onze ex-gedeputeerde en ex-VVD ‘er Hooijmaijer. Niets was minder waar, de strekking van het artikel was dat er een aantal Amsterdamse VVD politici zichzelf verkopen om iets te doen en de opbrengst van deze geleverde diensten gaat naar de partijkas.  De te verkopen VVD diensten variëren van een kledingkast check bij u thuis tot een uur lang door Amsterdam  cruisen met af en toe een mondelinge uitleg van interessante gebouwen en/of parken. Welk een bijzondere manier om de kas te spekken,dacht ik nog, nu eens niet door list en bedrog.

Al  lezend kwam er een glimlach op mijn gezicht, die, tot verbazing van mijn echtgenote, zich vergrootte tot een ware lach en ik moet inderdaad zeggen dat dit mij niet vaak overkomt bij het lezen van de courant. Waarom dan die glimlach? Ik zal het proberen te duiden. Ik zag ineens de VVD fractie van de gemeenteraad in Aalsmeer en probeerde me voor te stellen welke diensten de potentiële kiezers allemaal bij onze lokale VVD’ers in zouden kunnen kopen.

Ik denk dat de huidige fractie voorzitter Robert van Rijn twee zaken zou kunnen aanbieden, ten eerste een cursus “bij interruptie, voorzitter”, hij heeft zich hierin een meester getoond. Ik schat een dagdeel voor deze cursus wel in op een kleine 200 euro. De tweede manier om de kas te spekken voor Robert zou een geheel verzorgde trip richting het Europese parlement kunnen zijn, de prijs hiervoor is wel iets aan de stijve kant , 1000 euro, maar daar krijg je onderweg in de bus dan ook wel een lunchpakketje voor aangeboden. Voor Teun Treur  was het wel een beetje gemakkelijk, een jaar lang gratis servicebeurt voor al uw huiselijke installaties met, als bonus, dubbele bloemenzegels. De vraagprijs voor deze buitengewone aanbieding is slechts 750 euro. Wim Spaargaren, die heeft aangegeven dat dit zijn laatste termijn als raadslid is, doet een lichamelijk duit in het zakje. Voor een gehele dag zeulen met seringenstruiken hoef je slechts 150 euro neer te tellen. Dit is inclusief de ochtend koffie om 10.00 uur en de middagthee om 15.00 uur. Voor tussen de middag moet je wel zelf brood meenemen. Ik moet wel eerlijk zijn in mijn overpeinzingen, want voor Marianne Vleghaar heb ik toch wel even na moeten denken. Het eerste wat in  mij opkwam was een pannenkoeken diner met door Marianne zelf gebakken pannenkoeken, want, zo is mij verteld, dat kan zij heel goed. Ik had gedacht dat er 5 euro voor een pannenkoek gerekend kan worden die, na aftrek van de basiskosten, slechts 3 euro voor de kas opbrengt. Niet echt iets dat zooien aan de dijk zet. Een andere optie voor Marianne is dat zij een cursus geeft die inspeelt op haar ervaring als buur van de hangjongeren. Volgens eigen zeggen is zij ervaringsdeskundige en zou een dagdeel minstens 500 euro op moeten kunnen brengen. De laatste in de fractie, u raad het al, onze ex-wethouder Berry Neijmeijer. Berry is het meest actieve VVD raadslid. Hij doet van allerlei zaken, van rondleidingen langs het bedrijfsleven van Aalsmeer, ook biedt hij zijn diensten aan als hovenier, kan hij uw hond uitlaten in het Hornmeerpark, inclusief poepzakjes  en bij mooi weer is het ook mogelijk om een rondvaart op de Westeinderplassen met hem af te spreken. Voor alle diensten heeft Berry een vast tarief, het kost u en mij slechts 100 euro per geboden dienst. Ik zou u willen adviseren om voor de komende drie maanden alle diensten van Berry te reserveren en vast te leggen, want voor je het weet zijn er verkiezingen en wordt hij niet verkozen, dan heb je vette pech.

Zo zie je maar weer, alle goede campagne ideeën ontstaan iedere 4 jaar en iedere partij doet altijd weer haar best om de anderen de loef af te steken. Ik wens iedereen succes met het verzinnen van de meest spraakmakende en innoverende verkiezing ideeën.

Dick Kuin.
15 december 2013