Het is in het verleden al meer een bron van ergernis of plezier geweest, het Hornmeerpark. Het is maar net hoe je het wilt zien en hoeveel belang je hecht aan een naam of functie.

Nadat ik in het verleden al eens in de slag ben geweest met de portefeuillehouders Boom en later Fransen over de status van het Hornmeerpark, was het voor mij wel duidelijk. Het Hornmeerpark heeft van de status van wetlandpark, niks park om met mooi weer eens de bloementjes buiten te zetten, maar een park gevoed door omgevallen bomen, struiken verwilderde bosschages et cetera. Alles om de flora en fauna in het park een goed onderkomen te geven. Op zich is hier niets mis mee. Ook ik kan me wel vinden in een lekker ruig park, zelfs als het betekent dat ik in de nattere jaargetijden (en dat zijn er nogal wat in dit land) een paar kaplaarzen aan moet trekken om door het park te kunnen wandelen en te genieten van de overweldigende natuur in de vorm van nestelende buizerds, haviken, valkjes en allerlei kleiner grut zoals mezen, eksters, spechten en andere vogeltjes. Ook het oprapen van de in het wild gegroeide hazelnootjes geeft een bepaalde voldoening. Groot was mijn schrik dan ook dat er zo halverwege vorig jaar weer een pick-up van de Meerlanden het park binnensluipt.
Op zich gebeurt dat wel meer, ze rijden een rondje om de prullenbakken te legen en de padkanten verrot te rijden, maar deze pick-up trok een aanhanger met de bekende versnipperaar. Oppassen geblazen dus!  Na een paar dagen werd het duidelijk, rondom de sportvelden van RKAV werden de bosschages drastisch ingekort, tot op de grond! Verder worden er dan ook links en rechts een paar bomen gekapt. En wordt het park dus behoorlijk doorzichtig gemaakt. Nou kan ik dat rondom de sportvelden nog wel begrijpen, het is niet leuk om met blote benen naar de in de bosjes geschopte bal te gaan zoeken. Dit is voor de sporters veel gemakkelijker. Niet zeuren dus! Ik heb echter wel de tegenwoordige portefeuillehouder gebeld om te informeren naar de stand van zaken in het Hornmeerpark. Want wie bepaald nou eigenlijk wat in dat park?  Een duidelijk antwoord heb ik niet gekregen, wel een ambtenaar die zich de kritiek behoorlijk aantrok en mij ging vertellen dat er in zijn hoofd wel een bepaald plan aanwezig was over de manier van onderhouden van het park. Ik neem aan dat hij inmiddels uit het zicht van het park is verdwenen, want met dat soort mensen houd je geen park overeind.
Nog groter werd mijn schrik toen ik begin dit jaar weer allerlei Meerlanden pick-ups door het park zag rijden. Was het de eerste dagen nog wat aarzelend, de weken daarop gingen de Meerlanden mannen er echt tegenaan, niets ontziend worden de lagere bosschages met de grond gelijk gemaakt, de in de weg staande bomen gekapt, inclusief de bomen met de nesten van de havik en de valk en wordt de hazelaar zonder aanzien des booms in stukjes gezaagd en zal ook deze boom in de open haard van een van de Meerlandmannen verdwijnen. Ik heb mezelf in bescherming genomen en ben een aantal weken niet in het park geweest, tot afgelopen zondag. Groot is de schrik wanneer je nu door het park loopt, wanneer je van een doorzichtig wetlandpark houdt is het er goed toeven, gelukkig kun je nu zonder problemen de bebouwing van het Hornmeer bedrijven terrein in alle schoonheid aanschouwen en kun je vanaf de kinderboerderij de Legmeerdijk weer zien.

Dit alles dankzij het ondoorzichtige beleid van de gemeente Aalsmeer.

Jammer dat de Meerlandmannen het binnenste gedeelte van het park vergeten zijn, want juist daar zit het nest van de buizerd, maar daar hadden ze, gezien de door natuurlijke invloeden ontstane waterpartij, waarschijnlijk geen zin in of misten ze de benodigde kaplaarzen. Laat het maat weten, ik heb nog een paar staan, kunnen ze gratis op komen halen, want in het wetlandpark zullen ze mij niet meer zien.

Dick Kuin
Februari 2013