Zelf heb ik nooit helemaal begrepen, bij het wisselen van het jaar, ook wel “oud & nieuw” genoemd, zijn er hele volksstammen die elkaar begroeten met “de beste wensen”.
Al lang geleden ben ik daar mee gestopt, want wat betekent in hemelsnaam “de beste wensen”.
Ik kan mij nog voorstellen dat je iemand “het beste wenst”, ook dan blijft het afwachten, want van wat of hoe wens je iemand het beste. Ik kan mij ook alles voorstellen bij “de beste wensen voor het nieuwe jaar”. Dan laat je in ieder merken dat je er een beetje over hebt nagedacht. “Voor het nieuwe jaar” zegt dan genoeg. Het is echter nog steeds niet helemaal duidelijk, want het blijven “de beste wensen”.
Bedoelt men te zeggen met “de beste wensen” dat men alle goeds wenst aan de ontvanger van deze boodschap? En zo ja, welke wensen zijn dat dan? Want dat kan per persoon ernstig wisselen. Iemand met een gebroken been heeft niets aan de beste wensen als het gaat om een neusverkoudheid. Het is ook onzin om iemand het beste te wensen als de ontvanger van de boodschap alles al heeft, wat is er dan nog te wensen. Nee, met iemand “de beste wensen” te geven moet je wel weten wat er speelt.
Anders zou het zijn wanneer iedereen elkaar begroet met “ik wens je een gelukkig Nieuwjaar”. Dat is duidelijk, de wens is ingevuld, gelukkig.
Natuurlijk kunnen er dan weer discussies ontstaan over de definitie van “gelukkig”. Want wat is gelukkig? Is het simpele feit dat je vandaag niet onder een auto bent gelopen of niet in een kuil bent gevallen een kwestie van geluk? Of is het zo dat je bij het winnen van 100.000 euro ineens veel gelukkiger wordt? Ik zou het niet weten en dus zou het woord “gelukkig” bij het overbrengen van de begroeting in het nieuwe jaar weer kunnen vervallen.
Zo zijn er vele woorden die je in plaats van “gelukkig” zou kunnen gebruiken, maar bij alle woorden is er wel iets te bedenken waarom het niet bruikbaar is.
Om dan de nieuwjaarswens over te brengen zou je kunnen zeggen:
Ik wens jullie allen een gelukkig, goed, verrassend, bestendig, gecontroleerd, niet te detaillistisch, vrij van ziekenhuisbezoeken, overzichtelijk, Ipad achtig, et cetera, et cetera,

2012

dick kuin
januari 2012