AB – wethouder Gertjan van der Hoeven schrijft regelmatig een weblog op de website van de gemeente Aalsmeer 
Hieronder kunt u zijn laatste weblog lezen.  

Blafbrief

Lodewijk Asscher, wethouder van Amsterdam, heeft de Nederlandse taal vorige week verrijkt met een nieuwe uitdrukking: een ‘blafbrief’. De aanleiding is een treurige maar ik vind het prachtig gevonden en heel passend voor de situatie. Even kort de kwestie. De gemeente Amsterdam heeft dus een ‘blafbrief’ van minister Henk Kamp gekregen. In deze brief wordt gedreigd met boetes en sancties als Amsterdam doorgaat om kinderen van illegaal verklaarde, maar nog niet uitgewezen, ouders stage te laten lopen in het kader van hun schoolopleiding. Ook deze kinderen hebben op grond van internationale verdragen immers recht op onderwijs. En Asscher staat, gesteund door de Amsterdamse gemeenteraad, pal voor dat grondrecht.

Ik ben het volledig met Lodewijk Asscher eens. Het is toch niet logisch om een stage, die onderdeel uitmaakt van een opleiding en een voorwaarde is voor het halen van een diploma, aan te merken als werk? En om daarmee kinderen vervolgens de mogelijkheid te ontzeggen om een opleiding succesvol af te ronden. En welk argumenten heeft Henk Kamp daarvoor? In het programma Pauw & Witteman, waarin Kamp en Asscher debatteeerden, was het enige argument dat Kamp inbracht: ‘de wet’. Maar dat argument gaat mank: Asscher houdt zich  volledig aan de wet en de gerechtelijke uitspraken. Maar minister Kamp gaf geen krimp en bleef zijn mantra herhalen: ‘de wet’. Acceptatie van het feit dat de rechterlijke macht in Nederland een eigenstandige, onafhankelijke rol heeft maar vooral redelijkheid en medemenselijkheid ontbraken volledig in zijn betoog.

Ik kreeg een beetje een naar gevoel bij alweer een minister die zich in de afgelopen weken opzichtig bezighoudt met het paaien van de potentiele gedoogpartners PVV en SGP. Lekkere stoere taal om het proces in het Catshuis wat te versoepelen, net zoals de harde uitval van minister Leers tegen Mauro (uiteraard later ontkend). Of wat te denken van het toneelstukje van ‘liberaal’ Mark Rutte bij het SGP-congres? Maar wat me vooral tegenstaat aan de toon van Kamp is die bijna vijandige toon over ‘illegalen’. Inderdaad, ze hebben geen politiek asiel gekregen. Maar laten we niet vergeten dat dit mensen zijn die om allerlei redenen naar Europa komen, bijvoorbeeld om te vluchten uit uitzichtloze omstandigheden. Om een veiligere of betere toekomst voor henzelf, hun familie of hun gezin na te streven. En is dat zo vreemd? Vele Nederlanders zijn om diezelfde redenen de hele wereld overgegaan. Moeten wij dan zo harteloos over deze mensen spreken? Zo in de trant van ‘ze moeten gewoon weg’. Het klinkt alsof je een leeg colablikje weggooit.

Dat harteloze is wat me zo tegenstaat. De wet is een democratisch feit en moet natuurlijk uitgevoerd worden. Maar dat ontslaat niemand van de plicht om in ieder geval met fatsoen en compassie over deze mensen te spreken en ze ook zo te behandelen. Mensen die allemaal een eigen verhaal hebben dat vaak helemaal niet in termen van ‘goed’ of ‘fout’ kan worden gevat. Mensen die in Nederland worden behandeld als criminelen en worden opgesloten in gevangenissen. En dat terwijl ze helemaal geen strafbaar feit hebben gepleegd maar slechts wachten op uitzetting of op afhandeling van hun asielprocedures die in Nederland vaak vele jaren duren. Ik raad iedereen aan om eens te gaan kijken bij de ‘vreemdelingengevangenis’ op Schiphol Oost. Het is hier vlakbij. Daar word je geconfronteerd met het feit dat het vooral gewoon mensen zijn die achter de tralies zitten. Mensen als u en ik, alleen in hele nare omstandigheden beland. Dus hierbij mijn oproep aan alle politici: stop met die politieke stoerdoenerij over de rug van deze mensen. En voor Lodewijk Asscher: hou vol want blaffende honden bijten niet!

Gertjan van der Hoeven