Zaterdag 24 maart heeft een grote groep mensen, georganiseerd door het Van Eesterenmuseum in Amsterdam, een excursie bijgewoond langs verschillende werken van Prof. Ir. J.F. Berghoef in Aalsmeer. Directe aanleiding voor de excursie is de discussie die op dit moment in Amsterdam wordt gevoerd in verband met de door Berghoef ontworpen Airey woningen. Deze Airey woningen, een bouwsysteem vanuit Engeland geïmporteerd, heeft in de wederopbouw periode een rol gespeeld in ons land. Mede door de snelle wijze van bouwen zijn er in verschillende gemeenten in ons land diverse woningbouw locaties verrezen gebouwd in dit Airey systeem. Zo ook de door Berghoef ontworpen woningen in Amsterdam.

De discussie is nu of deze woningen nog in stand gehouden kunnen worden of dat zij afgebroken dienen te worden. Natuurlijk, zoals te doen gebruikelijk, zijn er voor en tegen standers. Om de betrokkenen en andere geïnteresseerden in het werk van Berghoef meer van zijn werk te laten zien werd deze excursie georganiseerd.

Bij aankomst in het gemeentehuis, ontworpen door Berghoef en dit jaar 50 jaar oud, zijn de gasten ontvangen en te woord gestaan door wethouder Gertjanvan der Hoeven (AB) en rondgeleid door dhr. Leo Kiep, verantwoordelijk voor cultuur en archeologie in de gemeente Aalsmeer.

Het gemeentehuis is van top tot teen bekeken

 

Na de rondleiding in het gemeentehuis werd de bus weer opgezocht en ging de excursie verder onder leiding van Dick Kuin  (architect en raadslid AB) door de gemeente, via de Stommeerweg, de Zwarteweg en Plan Zuid werd ook uitvoering stilgestaan bij het Seringenpark. Vervolgens via de Stommeerkade naar de Oosteinderweg waar bij het eindpunt, de voormalige bloemenveiling Bloemenlust, op de gerestaureerde tribune, een film over de ontstaansgeschiedenis van Bloemenlust werdt vertoond.

Daar heeft “reisleider” Dick Kuin de aanwezigen bedankt voor hun interesse in de architectuur in Aalsmeer en in die van Berghoef in het bijzonder en is de bus weer vertrokken richting Amsterdam.