Vriendschap

 

Het blijft altijd een moeilijk te definiëren onderwerp.

Want wat is nou precies vriendschap? Volgens velen onder ons ben je mijn vriend wanneer je op Facebook iemand als vriend accepteert. Ik heb veel mensen die ik via dit medium heb aangenomen als ‘vriend’. Bij sommigen heb ik echter geen idee wie het is en of het ooit een vriend voor mij zal kunnen zijn. Want de echte vrienden die je hebt zijn meestal niet dagelijks in je gezichtsveld, sterker, ik heb één vriend die ik soms wel eens een jaar niet heb gezien en wanneer we elkaar dan in het dorp treffen is er nog altijd de speciale klik. Ook een vriend waar ik, nog vrijgezel en in de kracht van mijn leven, ‘s avonds kon binnen waaien, op de bank neerploffen en vervolgens in slaap vallen, wakker worden een drankje drinken en weer naar huis, zonder ook maar 1 keer becommentarieerd te worden door mijn vriend of zijn vrouw. Dat zijn de echte vrienden. Later is er ook nog een vriend bijgekomen die even schrok toen hij mij in een oude spijkerbroek en bezweet T-shirt op klompen in mijn gebouw al werkend aantrof. Hij kwam als vertegenwoordiger , in driedelig kostuum met kekke das en lederen schoenen, zijn product aanprijzen , maar binnen 5 minuten stond ook hij zand te scheppen in zijn overhemd. Dat was 20 jaar geleden en we zien elkaar nog zeer regelmatig, een echte vriend dus.

Verder zijn er de fietsvrienden, zoals ik ze maar even noem, de mannen waar we voor het goede doel (ALS) een behoorlijk stuk mee hebben gefietst. Van Aalsmeer naar Santiago de Compostella bleek geen sinecure te zijn. De verse vriendschappen zijn onderweg wel enige malen op de proef gesteld, maar uiteindelijk hebben we na ruim 2500 km fietsen elkaar stilzwijgend eeuwige vriendschap beloofd. Als laatste zijn er muziekvrienden, jongens waar ik soms al 40 jaar muziek mee maak. Maar ook de jongere muziekvrienden zijn vrienden waar je een avond muzikaal mee uit je dak kunt gaan, een borrel drinkt en vervolgens weer huiswaarts keert om de volgende ochtend met een zwaar hoofd en een rauw keel heerlijk wakker te worden.

Dat zijn voor mij de vriendschappen die er echt toe doen. Ik heb dan ook besloten om per vandaag op te houden met alle surrogaat vriendschappen, te beginnen met Facebook.

Ik ga de tijd die ik zou besteden aan het beantwoorden van alle vriendschappen en tijdlijnen besteden om een goed boek te lezen, te beginnen met “In het licht van wat wij weten” van Zia Haider Rahman, wat gaat over vriendschap.

Dus voor alle Facebook vrienden; bedankt voor de tijdelijke vriendschappen en het ga jullie goed.

 

Dick Kuin

2 juni 2015