Deze column is eerder geplaatst op de webiste van AalsmeerVandaag waar Gertjan van der Hoeven één van de vaste columnisten is.

De lente is begonnen en we maken ons op voor de zomer. Een tijd die van oudsher in het teken staat van knippen en scheren. En afgelopen week werd er in Aalsmeer ook het nodige ‘geknipt en geschoren’. Een kleine bloemlezing.
Afgelopen dinsdagmiddag werd ik gebeld door een verontruste Aalsmeerse: komt ‘de Knip’ in de N196 er nou wel of niet? Ze dreigde dat ze me wel even ging ‘knippen en scheren’. Haar openingszin luidde: “Alle besluiten over ‘de Knip’ zijn in deze periode toch van tafel gegaan en er ligt toch een totaal nieuw plan voor het oude tracé?” Ik herkende de zin uit het verkiezingsprogramma van AB, beaamde dat het klopte en vroeg dus waar deze verontruste vraag vandaan kwam? De reden bleek een plaatje in de nieuwsbrief van ‘De Tuinen van Aalsmeer’ die van de week ook in mijn brievenbus viel. Uit het bewuste plaatje zou je namelijk de indruk kunnen krijgen dat ‘De Knip’ in de N196 er wel komt. Maar dit keer niet alleen een Knip voor auto’s maar nu zelfs ééntje voor al het verkeer, dus ook de bus! Ik bekeek het plaatje, snapte haar zorgen en stelde haar gerust. We stelden eerst vast dat het wel fijn is om zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen te horen dat er hard aan dit plan wordt gewerkt. Ja, toch? En daarna stelden we samen vast dat het hier slechts gaat om een voorbeeld van beroerde grafische vormgeving. Want ook bij de Spoorlaan en Polderzoom wordt half over de oude N196 gebouwd, tenminste: als je dit plaatje mag geloven. En de woningen bij de Zwarteweg worden over de kruising met de N196 heen gebouwd. Er klopt kort gezegd geen hout van! Maar maakt u zich geen zorgen: er zijn gewoon klip en klare bestuurlijke afspraken en het oude, onzalige plan is van tafel. En er komen ook geen huizen óp het huidige tracé van de N196: niet bij de Zwarteweg, niet bij de Ophelialaan, niet bij de Mensinglaan en ook niet bij de Polderzoom! Die worden er keurig naast gebouwd zodat er een busbaan en een parallelstructuur voor bestemmingsverkeer kan worden aangelegd.
Maar het ergste ‘knip en scheer’ verhaal moest nog komen. Dinsdagavond was ik namelijk deelnemer aan het Jongerendebat in Jongerencentrum N201. Ronduit beschamend was het om vast te stellen dat de jongeren in Aalsmeer-Oost na jaren van overleg nog steeds niet de door hen gewenste jongerenontmoetingsplek (JOP) hebben. Wat mij betreft een zaak die de verantwoordelijke wethouder zich als eerste zou moeten aantrekken. En ik vind het beschamend voor het gehele gemeentebestuur waar ik zelf ook deel van uitmaak: ook ik had er meer aan kunnen en moeten doen. En volgens mij konden de andere deelnemers aan het debat niet anders dan dit beamen, elk vanuit hun eigen verantwoordelijkheid. We werden dus met z’n allen even klassiek ‘geknipt en geschoren’. En ja; natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden. Want ja; er is een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een JOP. En ja; die is vastgelopen in bezwaren door omwonenden. Maar desondanks beschouw ik het als een verplichting om te zorgen dat de JOP in Aalsmeer Oost er nu zo snel mogelijk komt. Desnoods op een andere plek dan de meest gewenste. Waarom zou dat niet kunnen als de JOP in Kudelstaart er binnen een paar maanden is gekomen? Het is dus tijd voor daadkracht. Ik heb al een afspraak gemaakt met een woordvoerder van de Oost-jeugd om alternatieven te bespreken. We zijn deze week grondig geknipt en geschoren. Laat nu de zomer maar komen!

Gertjan van der Hoeven