AB – wethouder Gertjan van der Hoeven schrijft regelmatig
een weblog op de website van de gemeente Aalsmeer
(http://www.aalsmeer.nl/Bestuur_en_Organisatie/Burgemeester_en_wethouders/Weblog_wethouders)
Hieronder kunt u zijn laatste weblog lezen.

Gistermiddag heb ik ademloos het verhaal in de Nieuwe Meerbode zitten lezen over slechtvalk ‘Sleggie’. U ook? Het verhaal met als titel ‘Drama op de watertoren’ leest als een echte krimi. Een soort Wallander. Ik zag het helemaal voor me: een broedende, ietwat verzwakte en suffe Sleggie die wordt verjaagd door de gemene ‘Sidonia’. Ik zou haar eerder Asodonia genoemd hebben. Asodonia is dus helemaal uit Leuven (Belgie) hierheen gevlogen om Sleggie van de plank van de nestkast af te kieperen en vervolgens in het luchtgevecht levensgevaarlijk te verwonden. En het ergste van alles komt nog: Youngster, de mannetjesslechtvalk, heeft het meteen aangelegd met Asodonia en ‘verrast haar regelmatig met een cadeautje: een prooi die hij haar aanbiedt op de plank’. Gelukkig heeft Sleggie het overleefd en is het prachtige beest met dank aan de vrijwilligers van de Werkgroep Slechtvalk uitgezet nabij de Oostvaardersplassen. Ik hoop maar dat Sleggie terugkeert en in een heroïsch luchtgevecht Asodonia definitief uit Aalsmeer verwijdert. Net goed.

Op de voorpagina van dezelfde Meerbode viel mijn oog op een advertentie met als titel ’20 en 21 april mussentelweekend in Aalsmeer’. In eerste instantie moest ik even goed lezen: mussentelweekend? Wat is dat nou? Mussèntelweekend klinkt een beetje als een feest. Maar na lezing van de advertentie was het duidelijk: we moeten dit weekend mussen gaan téllen. Vanochtend ben ik alvast maar eens gaan proefdraaien en heb de vogels in mijn tuin geteld. Hierbij het resultaat:

  • Een (1) mannetjesfazant
  • Twee (2) houtduiven
  • Twee (2) pimpelmezen
  • Drie (3) koolmezen
  • Vijf (5) merels

Maar dus geen mus. En al helemaal geen ‘tjilpende mannetjesmus’. In de advertentie staat namelijk dat alleen die geteld moeten worden. Geloof me, onze tuin is een vogelparadijs waarin ik regelmatig de volgende vogels aantref: eend, waterhoen, kuifmees, roodborstje, staartmees, groene parkiet, blauwe reiger, aalscholver, sperwer, winterkoninkje, heggemus, tjiftjaf, zanglijsters enzovoort. In de buurt vliegen ook nog buizerds, torenvalken, uilen en vleermuizen. Vorige week was ik actief bij de Boomplantdag van onze Stichting De Bovenlanden en hebben we een nieuw berkenbosje van de toekomst geplant. Ook toen heb ik heel veel vogels gezien waaronder tientallen kleine bonte spechten. Maar ook daar geen mussen.

Morgenochtend ga ik het weer proberen. Ik ben alleen echt bang dat het ook morgen weer niet gaat lukken. Ik heb namelijk het voorzichtige vermoeden dat er in Aalsmeer niet veel mussen meer over zijn. Want ik heb in de wandelgangen gehoord dat het favoriete maaltje van Asodonia bestaat uit, jawel, huismussen. Die kleine Youngster brengt haar dagelijks een portie ‘op de plank’. Het wordt dus hoog tijd dat Sleggie terugkeert. En dan hoop ik dat Sleggie ook meteen een medogenloze aanval uitvoert op de ongelofelijke dierenbeul die een pijltje in het hoofd van een woerd heeft geschoten (zie voorpagina Meerbode). Ik wens u ondertussen toch maar gewoon een fijn mussentelweekend.