Op 25 april 2013 heeft ‘onze’ Joop afscheid genomen van de gemeenteraad van Aalsmeer.  Na 11 (!) jaar trouwe en onvoorwaardelijk inzet voor Aalsmeer gaat Joop per 31 april 2013 echt stoppen. Hij gaat genieten van zijn welverdiende rust en verhuist naar Amsterdam. Daar gaat hij bovenal genieten van het leven samen met zijn Martha met wie hij in september van 2012 is getrouwd. Als dank voor zijn inzet voor de fractie, de gemeenteraad als geheel en zijn vele voorzitterschappen heeft Joop van de gemeenteraad de raadsspeld ontvangen. Een eer die hem zeker toekomt. Daarnaast heeft hij een prachtige foto van Aalsmeerse pramen gekregen. Een kunstwerk van de Aalsmeerse kunstenares en fotograaf Monic Persoon.

Onderstaand kunt u de speech lezen die fractievoorzitter Dick Kuin hield ter gelegenheid van zijn afscheid. Ook de waarnemend burgemeester van Aalsmeer, Theo van Eijk, sprak lovende woorden.

De fractie, het bestuur en de wethouder danken Joop van der Jagt voor zijn enorme verdiensten. Wij zijn trots op hem en zijn heel blij dat hij als voorzitter van onze partij en als ondersteuner van de fractie ongetwijfeld nog jaren voor onze partij actief zal blijven.

Bestuur, fractie en wethouder Aalsmeerse Belangen.

 

Gesproken woord ter gelegenheid van het afscheid van Joop van der Jagt als raadslid van de gemeenteraad te Aalsmeer op 25 april 2013.

 Eigenlijk is het geen echt afscheid vandaag, het is tenslotte de 25e april. Jouw echte afscheid vindt plaats op 30 april, met, zoals jij dat eerder aangaf, een nieuwe koning en een nieuwe woning. Dit gezegd hebbende zou het ook het einde van mijn speech kunnen zijn, de rest doen we wel op een later tijdstip, in een kleiner gezelschap. Niets is echter minder waar, want ik zou Joop echt te kort doen door mezelf er hier zo gemakkelijk mee af te maken. Niet dat ik het leuk vind, zo’n afscheid, maar de situatie is zoals ie is, daar wijzigen we met z’n allen niets meer aan.

 Diep in je hart wist je natuurlijk dat je, toen je de beslissing nam om met Martha te trouwen, ook de stap zou moeten gaan nemen om definitief in het Amsterdamse te gaan wonen. Het is door jou nog een tijdje uitgesteld, je reisde tussen jouw twee liefdes heen en weer. De warme armen van Martha aan de ene zijde en de politiek in het Aalsmeerse praathuis, aan de andere zijde. Uiteindelijk hebben de warmte en genegenheid het gewonnen van het gekonkel en de politieke drukte in het Aalsmeerse praathuis.

 Het had voor jou en natuurlijk ook voor de fractie van AB beter uitgekomen wanneer je de volledige termijn had kunnen afmaken. Je had jezelf inmiddels al ingesteld op een vroegtijdig vertrek in september van dit jaar; de magische 11 jaar is vaak ter sprake geweest. Helaas lukt dat net niet, maar op de raadsspeld is dat niet te zien. Daar staat gewoon ingegraveerd dat je van 2002 tot en met 2013, 11 jaar dus hebt vol gemaakt. Dat zal verder niet meer ter sprake komen.

 Ik zal je verder niet te zeer vermoeien met een nog langere toespraak, we moeten tenslotte een beetje op de leeftijd gaan letten en de kroketten komen er toch wel.

Natuurlijk wilden we je niet zomaar laten gaan, we hebben een passend cadeau gezocht en gevonden. Bij deze wil ik je dit graag, namens de gehele fractie, aanbieden.

Het is niet symbolisch bedoeld want tenslotte liggen de pramen nog gewoon in het water en zijn ze niet gezonken. Ook het feit dat er in de praam allerlei onkruid groeit wil niets zeggen. En het feit dat het een plaatje in zwart/wit is geworden wil ook niets zeggen over de wijze waarop jij dingen ziet: het is allemaal toeval. Wat geen toeval is, is dat het een mooi beeld geeft van een stukje Aalsmeerse geschiedenis, de aloude pramen in een gezellig slootje,naast de Historische Tuin. We hopen dat je er in je nieuwe huis een mooi plekje voor zult kunnen vinden.

 Ik heb voor alle toehoorders echter nog wel een aardige verrassing, want voor degene die dachten dat we Joop zouden verliezen voor de Aalsmeerse politiek heb ik een goed bericht. Joop is kortgeleden gekozen als voorzitter van Aalsmeerse Belangen en ook zal hij als fractie ondersteuner de fractie met raad en daad terzijde staan. Zoals ik al eerder heb aangegeven, onkruid vergaat niet en zeker dat Aalsmeerse onkruid is bijna onuitroeibaar.

 Joop, heel veel dank voor alle inspanning en de inzet die je de afgelopen jaren hebt geleverd voor de Aalsmeerse politiek en niet in de laatste plaats voor de fractie en partij van Aalsmeerse Belangen.

 

 Dick Kuin

Fractievoorzitter AB